2021-től a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatására lehet pályázni.

2020.12.18-án indult a vállalkozásoknak szóló VINOP-1.2.1-21 társadalmi egyeztetése.

A felhívás keretében mind termelő, mind szolgáltató ágazatokban megvalósuló fejlesztések támogathatóak. A támogatás célja, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások körében is elterjedtebb legyen modern technológiák beszerzése, a korszerű infrastrukturális feltételek megteremtésére. A vállalkozások digitalizált üzleti és termelési folyamatok kialakítására törekedjenek, aminek révén a fejlesztést megvalósító vállalkozások körében javul az erőforrás-hatékonyság és az előállított termékek/szolgáltatások minősége.

A felhívás olyan vállalkozásokat támogat, akik elkötelezettek termelékenységük növekedésére és nyitottak az innovációs, új technológiai megoldásokra. A támogatható tevékenységek köre széles a technológiai fejlesztésen túl, infrastrukturális és ingatlan beruházás, tanácsadási- és képzési szolgáltatások igénybevételére, valamint megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására is van lehetőség.

A felhívás feltételeinek megfelelő projektek 10 millió Ft – 629,3 millió Ft közötti visszatérítendő támogatásban részesülnek a rendelkezésre álló forrás erejéig. A támogatási kérelmek benyújtásra előreláthatólag 2021. március 1-16 között van először lehetőség. A várhatóan támogatott projektek száma 1000-3000 db.

Támogatási kérelmet az alábbi mikro-, kis-, és középvállalkozások nyújthatnak be, amelyek rendelkeznek legalább 1 lezárt, teljes üzleti évvel, az éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben 3 fő volt, amelyek Magyarország területén székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, kettős könyvvitelt vezető egyéni vállalkozók és egyéni cégek, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei.